Boerderij Groot Brandenborch

 

stockpaard-62155kBoerderij Groot Brandenborch is een rijksmonument en bestaat uit een drie-kap: hoofdgebouw, vaaltstal en schuur. De boerderij maakt, samen met de boerderijen ‘Half Brandenborch’ en ‘Klein Brandenborch’,  deel uit van de buurtschap Brandenborch. De bewonersgeschiedenis van ‘Groot’ gaat terug tot circa 1600. Aangenomen wordt dat er ook voor die tijd al een boerderij stond. Tot 1991 is er op Groot Brandenborch traditioneel (dwz. ‘gangbaar’) geboerd. De laatste boeren waren Jan en Minie Gotink. Daarna zijn er burgers op de boerderij gekomen en ook heeft ze enige tijd leeg gestaan.

stockpaard 50359                    Nieuw leven

Sinds 2003 is Groot Brandenborch de heerlijke woon- én werkplek van Arjan Wijnstra. Al jaren actief als dieren- en plattelandsfotograaf, voelde ik mij  direct thuis op Groot Brandenborch. Ik kan op het erf en in de directe omgeving veel moois fotograferen en doe dat ook volop, onder andere voor het tijdschrift Landleven. Daarnaast heb ik de oude boerderij nieuw leven ingeblazen en staan er weer koeien en paarden op de deel, lopen er weer kippen op het erf, zijn er varkens, een royale moestuin en een rij fruitbomen van traditionele rassen. Sinds het voorjaar van 2015 is in de boerderij een kleine boerderijwinkel gevestigd waar producten van eigen erf – en meer – worden aangeboden.

Wat doe je als je ‘weet’ dat je boer bent, maar niet ‘van de boerderij’ komt? Dan kies je een ander vak en wordt daarnaast ‘hobbyboer’. Er wordt getuinierd, gemolken en geslacht en de mate van zelfvoorziening neemt steeds verder toe. Totdat het woord ‘hobby’ de lading niet meer dekt en je feitelijk noch het één, noch het ander bent. Eigenlijk ben je ongemerkt ‘keuterboer’ geworden, maar dat woord heeft een negatieve bijklank. ‘Small farmer’ is de Amerikaanse aanduiding voor kleinschalig boer en daarvan gaat een zekere trots uit. Dus dat is wat we nu zijn: small farmers!

stockpaard 46647k                                         Toekomst

Het bedrijf dat ik voor ogen heb is een gemengd bedrijf van circa vijfentwintig hectare, met tien tot twintig melkkoeien, wat jongvee en enkele slachtossen, een stuk of tien varkens, kippen en een flinke moestuin. Bij die grootte kunnen de koeien hun horens houden en kunnen wij ze de individuele aandacht geven die ze verdienen. ’s Zomers lopen ze met elkaar in de wei  en  ’s winters staan ze op stal op een dik bed van stro. De dieren krijgen voer dat bij hun natuurlijke eetpatroon past en dat van eigen land en uit de eigen regio komt.

 

                                   Open dag(en)

Groot Brandenborch doet half juni mee met  de landelijke open dag(en) Opendag Brandenborg 1‘Lekker naar de boer’ van ketenorganisatie Bionext. Op het erf zijn verschillende kraampjes opgesteld, waar producten van eigen erf geproefd en gekocht kunnen worden en (minder bekende) ambachten worden gedemonstreerd. Boer Arjan verzorgt rondleidingen met uitleg over het bedrijf.  Voor de kinderen is er een stro-speel-huisje op   de deel en materiaal om mee te tekenen en knutselen.

Opendag Brandenborg 4 De boerderij bezoeken

Ik ben trots op het bedrijf en verzorg –  tegen een bescheiden vergoeding – graag een rondleiding voor individuele mensen en groepen. Voor schoolklassen bestaat de mogelijkheid tegen een gereduceerd tarief de boerderij te komen bekijken en – in overleg – te proeven van producten van eigen erf. Van kinderen die totaal niet bekend zijn met het leven op de boerderij krijg je soms bijzondere uitspraken.

 

In de media 

Kluiven met Kleijs (TV Gelderland)

Groot Brandenborch speelde een belangrijke rol in de kerstuitzending 2014 van het populaire kookprogramma Kluiven met Kleijs, met naast Rob Kleijs onder andere ook ‘kookgek’ Nel Schellekens van Gasterij De Gulle Waard in Winterswijk.

 

mest uitrijden met traktor en mestversprijder

Werken met paardentractie (Stentor)

Op Boerderij Groot Brandenborch wordt een aanzienlijk deel van het werk met paardentractie gedaan. In de Stentor van (DATUM)  een artikel over de ingebruikname van een nieuwe mestverspreider.

 

 

 

Rond de boerderij in de vier seizoenen

 

stockpaard 15598k

VOORJAAR

 

20140713_17

ZOMER

 

 

                                                                                                                                                                                         

P1010443

HERFST

stockpaard 46012k

WINTER