MRIJ-vee

De MRIJ is een oer-Hollandse koe die sinds jaar en dag bekend staat om haar goede gezondheid, prettige karakter en fraaie voorkomen. De afkorting MRIJ staat voor Maas, Rijn en IJssel . In het stroomgebied van deze drie grote rivieren ontwikkelde zich in de loop der eeuwen een middelgrote roodbonte koe met meerdere kwaliteiten. De MRIJ is een echt dubbeldoelras, wat betekent dat het dier niet alleen geschikt is als melkkoe, maar daarnaast ook een mooi stukje vlees oplevert.

Ze heeft een schofthoogte van rond de 1.35 meter, is mooi bespierd en kan tegen een stootje. De draagtijd is 280 dagen, oftewel iets meer dan 9 maanden, waarna normaal gesproken één kalf geboren wordt. Onder goede omstandigheden geeft een MRIJ koe 20 tot 25 liter melk per dag. De MRIJ heeft, zoals bijna alle koeien, van nature horens. Veel veehouder laten deze om praktische redenen op jonge leeftijd verwijderen. Niets is echter zo mooi als een MRIJ mét horens. Ondanks alle pluspunten was de aandacht van melkveehouders voor de MRIJ de laatste decennia minimaal.

De Amerikaanse Holstein-Friesian koe, kortweg afgekort als HF, geeft gemiddeld zo’n 2000 liter melk per jaar meer, wat voor veel boeren de aanleiding is geweest de veestapel te ‘moderniseren’. De interesse in de MRIJ neemt de laatste jaren echter weer toe. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook in de gangbare melkveehouderij en duurzaam is de MRIJ zeker.