Noord-Hollandse blauwe kip

De Noord Hollandse Blauwe staat de laatste tijd flink in de belangstelling. Niet zozeer vanwege de fraaie koekoektekening of het gemakkelijke karakter, maar vooral  vanwege haar bijzonder smakelijke vlees. De Noord-Hollandse Blauwe, officieel Noord-Hollands hoen genaamd, is zo’n honderd jaar geleden ontstaan uit kruisingen van lokale (Noord Hollandse) hoenders met het Mechels Hoen, de Vlaanderse koekoek en de Plymouth Rock. Het is een echte dubbeldoelkip (vlees èn eieren), met de nadruk op de vleesproductie.

Rasbeschrijving

De Noord Hollandse Blauwe heeft een enkele, rechtopstaande kam, oranje-rode ogen en een tamelijk losse bevedering. De oren zijn rood en de poten wit. Het dier is erkend in één kleurslag: koekoek. De hanen zijn aanzienlijk lichter van kleur dan de hennen. Dat komt omdat de hanen tweemaal de koekoek factor bezitten en de hennen slechts éénmaal (geslachtsgebonden eigenschap). Volwassen hanen wegen tussen de 3,5 en de 4 kilo, hennen tussen de 2,75 en de 3,25 kilo.

Een beetje geschiedenis

De hoogtijdagen van het ras liggen in het midden van de vorige eeuw. In de periode 1925 – 1965 haalden heel wat Noord Hollandse boeren een (extra) inkomen uit het vermeerderen en opfokken van Noord Hollandse Blauwen. Na de tweede wereldoorlog liep het aantal fokkers snel terug, de laatste grote stopte in 1977. De Noord-Hollandse blauwe kon niet langer opboksen tegen de uiterst snel groeiende, maar qua smaak weinig interessante, industriekip die tegenwoordig meestal  ‘plofkip’ wordt genoemd. Vandaag de dag wordt de  Noord Hollandse Blauwe uitsluitend door hobbyisten gefokt, alhoewel er voorzichtige plannen zijn het dier weer op productieschaal te gaan houden.