fabrieksmelk of rauwe melk?

Melk uit de fabriek is zowel gepasteuriseerd als gehomogeniseerd. Pasteuriseren is het kortstondig verhitten tot 73 °C en het daarna weer snel terugkoelen. Dit wordt gedaan om schadelijke bacteriën en andere mogelijke ziekteverwekkers te doden. Homogeniseren is het onder hoge druk kunstmatig verkleinen van de vetdeeltjes, met als doel het boven komen drijven ervan (opromen) tegen te gaan. Niet gepasteuriseerde en niet gehomogeniseerde melk wordt ‘rauwe melk’ genoemd.

Een toenemend aantal wetenschappers, voedingsdeskundigen en consumenten is ervan overtuigd dat rauwe melk aanzienlijk gezonder is dan bewerkte melk. Aan het bewerken kleven flinke nadelen.

Door verhitting worden niet alleen de eventuele schadelijke-, maar ook de goede micro-organismen vernietigd. Daarnaast verdwijnen door verhitting de aanwezige voedingsenzymen die bedoeld zijn om het lichaam te helpen bij het verteren van de melkvetten. Ook aan homogeniseren kleven nadelen. Ons lichaam blijkt de sterk verkleinde (veranderde) vetdeeltjes niet

meer als vetten te herkennen, waardoor ze grotendeels onverteerd in het bloed worden opgenomen. Dit werkt ‘moderne’ ziekten zoals dichtslibbende aderen en hart- en vaatziekten, in de hand. Daar komt bij dat de veranderde vetdeeltjes een zodanige structuur hebben dat ze grote hoeveelheden eiwitten aan zich binden die in eveneens te hoge concentraties in het bloed komen.

Uit tests is gebleken dat kinderen met een zogenaamde ‘koemelkallergie’ vooral heftig reageren op gehomogeniseerde melk. Het is de grote hoeveelheid eiwitten die de allergische reacties veroorzaken. Dit verklaart tevens waarom deze kinderen meestal wel geitenmelk verdragen. Geitenmelk wordt immers niet gehomogeniseerd omdat de vetdeeltjes erin van nature veel kleiner zijn.


Rauwe melk, van gezonde dieren die veel natuurlijk voedsel eten, bevat aantoonbaar meer vetten, vitaminen, eiwitten, koolhydraten, enzymen en mineralen dan ‘fabrieksmelk’ en deze zijn bovendien van een betere kwaliteit.

Houdbaarheid

Giedo De Snijder, kaasmaker en kaasaffineur op Foodlog (april ’11): “De ervaring heeft ons geleerd dat rauwe melk langer houdbaar blijft dan gepasteuriseerde. Rauwe melk is als 't ware beschermd door de aanwezige melkzuurbacterieën.”

Roomboter graag!

Een vakantie-klant in onze boerderijwinkel vertelt dat ze oud medewerker is van een onderzoeksbureau naar de bestrijding van hart- en vaatziekten. Bij het zien van onze producten roept ze verheugd: “Wat fijn, jullie hebben rauwe melk! Graag twee flessen en een pakje roomboter.” Onze reactie: “Maar u vertelde zojuist dat u jarenlang onderzoek deed naar hart- en vaatziekten, gebruikt u dan niet die margarine met een ‘B’?” De bezoekster, na een diepe zucht: “Nee, geloof me, pure en volle producten zijn echt heel veel beter voor je lichaam.”