Het boerenbedrijf

Eigenlijk direct nadat Arjan en zijn toenmalige levenspartner in 2003 op boerderij Groot Brandenborch neerstreken, zijn ze er zelfvoorzienend gaan boeren. En zelfvoorziening hield voor hen niet op bij een moestuin en een hok vol kippen, al snel kwamen er ook fruitbomen, geiten, enkele varkens en een stierkalf voor de slacht. De geiten werden gemolken en van de melk werd yoghurt en kaas gemaakt, de varkens en de jonge stier werden geslacht zodat er ook eigen vlees kwam. De moestuin voorzag het gezin jaarrond van verse en ingemaakte groente en fruit.

De volgende stap was de aankoop van twee vaarskalveren, met als doel deze op termijn te kunnen melken. Het werk rond de boerderij en in de aangrenzende weides werd voornamelijk met de twee fjordenpaarden uitgevoerd. Deze werden ingezet voor het bemesten en slepen van de weides, het maaien, schudden en 'kidden' van het gras en voor het naar huis brengen van balen

hooi, stro en brandhout uit het bos. De jonge vaarzen kwamen aan de melk, gemolken werd er met de hand. De eerder opgedane ervaring met geitenmelk kwam nu goed van pas, de eigen koemelk werd verwerkt tot yoghurt, hangop en kaas. Op de deel ontstond een hoekje met een koelkast met verse zuivel en vlees en kistjes met groente en fruit. Steeds meer producten van eigen erf vonden hun weg naar liefhebbers in de omgeving. Zachtjesaan waren de boerenactiviteiten van die omvang dat de benaming 'hobby' de lading niet meer dekte en ook de overheid en daarmee de wet- en regelgeving ging hen als agrariƫrs behandelen.

In 2013 besloot Arjan de hobbyboerderij op een hoger plan te tillen en er een kleinschalig biologisch melk- en vleesveebedrijf van te maken. Het aantal koeien werd uitgebreid tot 10 en vanaf het voorjaar van 2015 werd er melk geleverd aan de biologische coƶperatie Eko Holland. In datzelfde jaar opende de boerderijwinkel met naast eigen ook ingekochte producten. Maar inmiddels is Arjan, nu samen met Carla, weer terug naar het zelfvoorzienend boeren!