*** NIEUWSBRIEF 23 ***

22 februari 2021

Beste lezer,

Het is een moeilijke beslissing geweest, maar ik heb onlangs besloten te stoppen met de boerderij en de winkel. Ik heb het werk al die jaren met ongelofelijk veel plezier gedaan en het heeft me veel gebracht, maar het was ook wel vaak ‘veel’en ‘zwaar’ en leverde alles met elkaar niet voldoende geld op. En dan moet je op een gegeven moment de knoop doorhakken. En nu dat is gebeurd, nu de beslissing is genomen, voelt het als de juiste keuze.

Als ik ooit de kans krijg...

Toen ik als tiener door kreeg hoe men in de reguliere veehouderij met dieren om gaat, stond me dat zo tegen dat ik serieus vegetarier wilde worden. Dat is er nooit echt helemaal van gekomen, maar wel nam ik me voor dat ik, ‘ooit, als ik de kans zou krijgen’, zelf dieren zou gaan houden. Zodat ik zelf verantwoordelijk zou zijn voor hun kwaliteit van leven. En zo is het ook gegaan. Twintig jaar geleden betrokken Natasja en ik boerderij Groot Brandenborch in het buitengebied van Vorden, waar we direct zelfvoorzienend zijn gaan boeren.

Van zelfvoorzienend naar ‘kleinschalig professioneel’

Dat hield voor ons in dat we niet alleen een moestuin aanlegden, fruitbomen plantten en kippen namen, maar ook dat er geiten en later kalveren, varkens en uiteindelijk koeien kwamen, voor vlees, melk en diverse zuivelproducten. Er werd yoghurt en kaas gemaakt, maar ook ham en spek gerookt en jams en zuurkool geproduceerd. De hobbyboerderij groeide en in 2013 waagden we de sprong en werden ‘kleinschalig professioneel’. We zijn na verloop van tijd melk gaan leveren aan zuivelcoöperatie Eko Holland en in 2015 startten we onze boerderijwinkel in de voormalige vaaltstal, het middelste gedeelte van de boerderij. We zijn naast de eigen producten ook groente, fruit en droogwaren gaan verkopen van de regionale en landelijke groothandel. Het was hard werken en dankzij de inkomsten van onze nevenactiviteiten in de journalistiek/fotografie, wisten we steeds de eindjes aan elkaar te knopen. De laatste jaren heb ik me volledig toegelegd op de boerderij en heb, nadat ik kennis had gemaakt met de ideeën van onderzoeker/akkerbouwer dr. Meino Smit, met hulp van enkele gelijkgestemden geprobeerd om Groot Brandenborch om te vormen tot een proefboerderij voor werkelijk duurzame landbouw. Onder werkelijk duurzaam verstaan we: het produceren van goederen en diensten met zo weinig mogelijk energie, grondstoffen en landgebruik en het veroorzaken van zo weinig mogelijk negatieve effecten op de omgeving. Onze proefboerderij had hierin een voortrekkersrol kunnen innemen door relatief veel werk met de hand te doen en ook door de herintroductie van paardentractie. Tevens had er vervolgonderzoek kunnen plaatsvinden. Recent heb ik moeten vaststellen dat dit alles niet van de grond is gekomen. De tijd lijkt er rijp voor, maar misschien liep ik toch nog iets te ver voor de muziek uit.

Ik ga u missen

Het directe contact met de klant, met u als enthousiaste ‘mee-eter’, dat is waar je het als kleinschalig biologisch boer voor doet. Ik ga u missen: de reacties, de wisselwerking, de vele ideeën. Je bent dag in dag uit bezig met het maken van de lekkerste en meest gezonde levensmiddelen voor de eigen regio. Immers: niet de pharmacie, maar gezonde voeding is het beste medicijn! En gezonde voeding begint bij de basis. Dat zijn dieren en planten die zelf (ook) gezond hebben geleefd. Die buiten in de wei hebben gelopen of buiten op de akker of de tuin zijn ontsproten en opgegroeid. Die zon, wind en regen hebben getrotseerd en zo een natuurlijke weerstand hebben opgebouwd.

Een woord van dank!

Op deze plek wil ik heel graag u, klanten, bezoekers en geinteresseerden van boerderij Groot Brandenborch bedanken. Bedanken voor uw vaak zeer enthousiaste reacties op de producten, voor de mooie gesprekken in de winkel of via internet, voor de leuke reacties op de nieuwsbrieven. DANK U WEL! Ook een groot woord van dank wil ik hier uitspreken aan alle stagiairs, vrijwilligers, vrienden en famillie die
door de jaren heen hebben meegeholpen, meegebuffeld, meegelachen en soms ook meegehuild. Zonder jullie hulp was het allemaal niet gelukt, of in ieder geval aanzienlijk minder ‘bruisend’ geweest. DANK JULLIE WEL ALLEMAAL!

Laatste weken

De bedoeling is dat ik per 1 maart a.s. stop met melken en per half maart met de winkel. Concreet betekent dit dat maandag 1 maart de laatste dag is dat er rauwe melk verkrijgbaar zal zijn. Eigen yoghurt, kefir en hangop zullen vervolgens nog leverbaar zijn ‘zolang de voorraad strekt’. Vrijdag 5 maart wordt de laatste dag dat er bestellingen worden gereden. De laatste winkel-week zal zijn van maandag 8 maart tot en met zaterdag 13 maart.

Uitverkoop

Deze laatste week houden we uitverkoop en geld er 20% korting op een groot deel van het assortiment, waaronder het eigen rund- en varkensvlees. Dit is dus dé gelegenheid om uw vriezer nog een keer aan te vullen met het meest lekkere vlees. Daarnaast geldt de korting voor alle groente en fruit en het gehele assortiment droogwaren. Uitgezonderd van deze korting zijn de eigen zuivelproducten en het eigen kippenvlees.

Op de valreep nog enkele nieuwe producten

Recent zijn een aantal jonge hanen en oudere leghennen geslacht. Ik heb daar nog niet eerder over gerept, maar er is dus super smakelijk kippenvlees van eigen erf op voorraad. Vraag ernaar als u toch in de winkel bent. Ook is er onlangs pruimenjam gemaakt met diepgevroren pruimen van eigen erf. Deze super lekkere jam is gemaakt door één van de vaste klanten, dezelfde ‘duizendpoot’ die ons recent ook de heerlijke marmelade bezorgde.

Wellicht tot ziens!

Na het beëindigen van de boerderij en de winkel zal ik in eerste instantie op Groot Brandenborch blijven wonen. Ik ga er uitrusten en op mijn gemak de boel aan kant maken en opruimen. En dan zal er vanzelf ruimte komen voor nieuwe ideeën, nieuwe plannen, een nieuwe koers. Ik doe dat niet alleen, maar samen met de nieuwe grote liefde in mijn leven: Carla van Wiechen. Vaste bezoekers van de winkel hebben haar inmiddels al leren kennen. Carla heeft een mooi eigen initiatief in Barchem, genaamd SOL (Stichting Ontdekkend Leven) en wie weet wat er gaat ontstaan nu haar en mijn ideeën samengevoegd kunnen worden. Het adressenbestand met de mailadressen voor deze nieuwsbrief zal ik bewaren, zodat ik u, wanneer daar aanleiding toe is, opnieuw een bericht kan sturen. Mocht u daar geen prijs op stellen, laat het me even weten. Maar voor ieder ander:

Heel graag tot ziens, Arjan Wijnstra